Mainostoimisto Luman yrittäjä Hannu Rantakallio

10 vuotta yrittäjänä – 10 oppia

Julkaistu

Minulla tulee syksyllä 10 vuotta täyteen yrittäjänä, joten on hyvä aika reflektoida yrittäjätaivalta. Kirjoitin tähän blogiin omat isoimmat kymmenen henkilökohtaista ja konkreettista oppia matkan varrelta.

1. Ole aktiivinen myyjä

Kun perustin Luman, niin minulla oli valmiiksi myyntitaustaa, josta oli ehdottomasti hyötyä, etenkin kylmäsoittelussa. Olin järkeillyt myyntistrategiakseni kontaktoida Kauppalehden Menestyjät -listalta yrityksiä, jotka eivät kiinnostaneet keskustan lifestyle-mainostoimistoja. Sain pitkäaikaisia ja mielenkiintoisia asiakkuuksia mm. rakennus- ja teollisuusaloilta. Tässäkin suunnitelma ja suunnitelman mukainen toteutus on avainasemassa. Pidä tietty volyymi ja kontaktoi monikanavaisesti. Edusta yritystäsi myös vapaa-ajalla. Pyri luomaan kaupallisen ajattelun mindset.

2. AJATTELE ISOSTI JA SUUNNITELMALLISESTI

Ilman suunnitelmaa sinulla ei ole tavoitteita. Ilman tavoitteita sinulla ei ole päämäärää. Ilman päämäärää sinulla ei ole polkua, jota edetä.

Jo starttirahan hakemiseen vaaditaan liiketoimintasuunnitelma. LTS kannattaa tehdä huolella ja suuremmalla pensselillä, kuin mitä omasta potentiaalista olet itse mieltä. Omalta osaltani ensimmäiseen LTS:ään olin kirjannut kolmannen vuoden liikevaihtotavoitteeksi 200 k €, joka oli reilusti isompi, kuin mitä ajattelin mahdolliseksi siinä vaiheessa itseäni työllistävänä uutena yrittäjänä. Myynti kuitenkin onnistui ja pääsin kasvattamaan yritystä tulorahoitteisesti. Kolmannen vuoden liikevaihto meillä oli 204 k €.

3. Hanki mentori ja/tai työnohjausta

Aloittava yrittäjä tekee paljon huonoja päätöksiä. Mentorin avulla menet tiettyjen kompastuskivien yli ohituskaistaa pitkin. Yrittäjän ja työnantajan rooli ovat raskaita kantaa yksinään. Työnohjauksesta on apua jo pelkästään säännölliseen henkisen negaatiolaarin tyhjentämiseen. Mikäli työnohjaus tai muu ammattiapu ei ole mahdollista, niin pyri löytämään vertaistukea muista yrittäjistä. Näin teet parempia päätöksiä ja pystyt perustelemaan asioita itsellesi sekä seisomaan paremmin tekojesi takana.

4. Panosta markkinointiin ja brändiin

Opiskele markkinoinnin perusteita ja tuota asiantuntijasisältöjä eri kanaviin. Luo ja rakenna brändiä, joko henkilökohtaisen osaamisesi ympärille, yritykselle tai molemmille. Brändi ei synny pelkästään markkinoimalla, vaan kaikilla teoilla joita yrityksesi edustajat tekevät. Tarjoa seuraajille aidosti arvokasta tietoa. Hanki kumppani auttamaan näiden ammattimaisessa toteuttamisessa ja hyödynnä kilpailutusvaiheessa vertaistukea ja mentorin tietotaitoa, jotta et joudu kiinni huonoon ja pitkään sopimukseen vääränlaisen kumppanin kanssa. Opi tuntemaan kohderyhmäsi sekä heidän kiinnostuksensa kohteet. Anna arvokkain tietosi ilmaiseksi somessa tai muissa kanavissa.

5. Opi kuuntelemaan intuitiota

Kaikkea ei voi purkaa luvuiksi: ei ole aikaa tai mittareita tehdä niin. Intuition kuunteleminen on tärkeää etenkin rekry- ja myyntitilanteissa. Mikäli saat ”red flagin” eli huonoja viboja jostain asiasta, niin vältä sitä. Yhteensopimaton yhteistyösuhde kuluttaa, lannistaa ja tekee kassalle huonoa. Tee päätökset intuition pohjalta jämerästi ja nopeasti, äläkä missään nimessä pitkitä tilannetta ja odota, että asia ratkeaa itsestään ajan kanssa. Ei ratkea!

6. Rekrytoi vain tarpeeseen tai lupaavan kasvusuunnitelman päälle

Rekrytointi on mukavaa. Älä kuitenkaan erehdy tekemään rekryjä pelkästään sen vuoksi, että kassa sen kestää ja menee hyvin. Rekryä varten pitää olla aito tarve joko nostaa tekemisen tasoa uudella osaamisella tai kasvattaa liiketoiminnan jonkin osa-alueen resursseja. Laita ensimmäisiin sopimuksiisi pitkä koeaika, jotta sinulle jää mahdollisuus purkaa huonosti toimiva työsuhde. Tee laskelma siitä, että mitä resursseja rekrytointi vaatii. Tämän jälkeen tee toinen laskelma, että mitä ensimmäisen laskelman toteutuminen vaatii. Toteuta ja toista.

7. Pidä aina lupaukset

Pidä aina omat lupaukset ja vaadi yhteistyökumppaneitasi pitämään omansa. Valitse asiakkaat ja kumppanit sen mukaan, millainen oma arvomaailmasi on. Jos tahtotilanasi on olla aina muut huomioiva ja luottamuksen arvoinen, vaadi tätä myös asiakkailtasi. Kun pidät antamasi lupaukset, päädyt tilaan, jossa ennen pitkään ylität asiakkaiden odotukset toistuvasti.

8. Auta muita ja rakenna puitteet

Auta asiakkaitasi, kumppaneitasi, työntekijöitäsi ja kaikkia muitakin, joiden kanssa olet tekemisissä. Tällöin saat useasta suunnasta apua takaisin päin ja luot pitkiä luottamussuhteita. Madalla kynnystä pyytää apua sinulta. Muista myös pyytää itse apua matalla kynnyksellä, vaikka se ei tuntuisi luontevalta. On hyvä tiedostaa, että ihmisenä olet aina vajavainen ja apua saa pyytämällä. Yleensä ihmiset ovat sellaisia. Rakenna erilaisia ympäristöjä, jotka tarjoat puitteiksi eri toiminnoille, kuten; viihtyisät toimitilat, asiakkuudenhallintaympäristö, CRM ja niin edelleen.

9. Hanki hyvät kumppanit

Hyödynnä verkostoasi kumppaneita valittaessa. Passiivinen ja huolimaton kirjanpitäjä voi tulla kalliiksi. Sinulta kaikessa aloitetta odottava markkinointikumppani ei saa tuloksia aikaiseksi. Halpa nettisivujen web-hotelli on vähän väliä alhaalla. Vaihda kumppania nopeasti, jos et ole tyytyväinen nykyiseen. Älä pitkitä päätöstä. Muista kuitenkin, että ilman laajempaa kokemusta asiakkaan roolissa kyseessä olevan palvelun suhteen, seuraava kumppani voi olla edellistä huonompi, joten pyydä mielipidettä vertaistuelta. Kolmannen palveluntarjoajan osaat valita hyvin itsekin.

10. Kehitä osaamistasi jatkuvasti

Varaa aikaa itsesi kehittämiselle esimerkiksi lukemalla alan kirjallisuutta, opiskelemalla verkkokursseja tai isompia opintokokonaisuuksia sekä kuuntele podcasteja. Podcastit ovat helppo ja hyvä tapa pitää aivot virkeänä ottamaan vastaan uutta tietoa ja oma osaaminen relevanttina. Yrittäjänä sinun on syytä perehtyä yleisesti talousasioihin sekä mahdollisesti ymmärtää maamme talouspolitiikkaa. Tutustu eri sijoitusinstrumentteihin ja sijoita yrityksen varoja riittävällä riskien hajautuksella, mikäli se on mahdollista.

Verkostoidutaan

Tapaan ja verkostoidun mielelläni eri yrittäjien kanssa. Jos kaipaat vertaistukea ja sparrailukaveria yritystoiminnan kehittämiselle, niin pistä viestiä hannu@mainostoimistoluma.fi tai soittele 045 661 6514 niin sovitaan vaikka lounastapaaminen tai etäkahvit. Voit myös lähestyä minua LinkedIn:ssä.

Mainostoimisto Luman toimitusjohtaja Hannu Rantakallio

Ota yhteyttä

Voimmeko olla avuksi?

Jätä tarjouspyyntö lomakkeen kautta. Asiantuntijamme ottaa sinuun yhteyttä kolmen arkivuorokauden sisällä.

Myynti Tarjouspyyntö Ajanvaraus