Myynti
Tarjouspyyntö
Sijainti
Kirjoittajan kuva Kirjoittanut: Tapio
Kategoriassa Valokuvausta /

Kuinka valmistautua asuntokuvaukseen?

Julkaistu:

Hyvät asuntokuvat ovat olennainen osa asunnon myyntiä. Onnistunut asuntokuva on informatiivinen ja tuo esiin kohteen parhaat puolet realistisesti, mutta totta kai visuaalisesti viehättävästi. Tämän onnistumiseksi tarvitaan toki riittävän laadukas kamera ja hommansa osaava kuvaaja, mutta myös asunnon siisteydellä ja sisustuksella on suuri merkitys.

Asunnon stailaus tai stailauspalvelun tilaaminen on tietysti suositeltavaa ja paras ratkaisu tyylikkäisiin asuntokuviin, mutta en kuitenkaan mene tässä blogissa ihan sinne asti. Pyrin antamaan yleismaailmallisia vinkkejä siihen, miten mistä tahansa asunnosta saa valokuvausta varten mahdollisimman edustavan näköisen jo ihan pienillä ja helpoilla toimenpiteillä.

Asuntokuva-olohuone
Sopivaksi rajoitettu tavaran määrä ja yleinen siisteys luovat kodikasta tunnelmaa.

Mitä näytille ja mitä ei?

Yleissääntönä voi sanoa, että mitä vähemmän tavaraa kuvissa on, sen paremmin itse tila tulee esille. Kuvista tulee myös raikkaamman ja neutraalimman näköiset, ja kuka tahansa pystyy helpommin kuvittelemaan asunnon omakseen. Jos huonekaluja pystyy siirtämään niin, että tilat tuntuvat avarammilta, kannattaa se tehdä. Turha irtotavara piilotetaan pois näkyvistä kaappeihin, komeroihin ja muihin tiloihin, mitä ei kuvata.

Eteinen, olohuone ja makuuhuoneet:

 • Eteisessä suurin osa kengistä ja ulkovaatteista piiloon, yksi kenkäpari ja yksi ulkotakki naulakossa riittävät
 • Pöydiltä pois kännykät, kaukosäätimet, laturit, paperit yms. esineet
 • Tietokoneiden, televisioiden ym. elektroniikan roikkuvat johdot kannattaa piilottaa tai asettaa niin siististi kuin pystyy
 • Vaateräkit pois näkyviltä, mikäli mahdollista
 • Henkilökohtaiset tavarat, esim. perhevalokuvat kannattaa aina piilottaa yksityisyydensuojan takaamiseksi
 • Vältä asioiden piilottamista sängyn tai sohvan alle, koska sen saattaa nähdä kuvassa
 • Joulun ja muiden juhlien aikaan kannattaa siihen liittyvät koristeet piilottaa, niin kuvista tulee ajattomampia
Asuntokuvaus-makuuhuoneen-sänky

Keittiö:

 • Keittiön tasot mahdollisimman puhtaaksi: irtotavarat pois ja monet isommatkin asiat, esim. leivänpaahdin tai mikroaaltouuni kannattaa siirtää syrjään, jos sillä saa tasotilasta siistimmän ja tilavamman näköisen
 • Tilalle voi sommitella esim. taitellun käsipyyhkeen, kauniin leikkuulaudan tai viherkasveja/yrttejä estetiikan lisäämiseksi
 • Jääkaappien ja pakastimien ovista magneetit ja muistilaput pois

WC:t, kylpyhuone ja sauna:

 • Kaikki hygienia- ja pesutuotteet pääasiassa pois näkyviltä
 • Pyyhekoukkuihin 1-2 puhdasta pyyhettä roikkumaan
 • Saunan lauteille voi laittaa helppona stailauksena pari pyyhettä viikattuna löylykiulun ja kauhan viereen

Ulkona:

 • Pihanurmikolta lelut, ruohonleikkurit, rakennustarvikkeet, kasteluletkut ym. pois, polkupyörät varastoon tai telineeseen
 • Puutarhan kasvillisuus mahdollisuuksien mukaan huippukuntoon: leikkaa nurmikko, lakaise ovensuut ja haravoi lehdet
 • Autot pois näkyvistä mahdollisuuksien mukaan esim. tien varteen tai autotalliin, jos sitä ei ole tarkoitus kuvata

Totta kai kuvaajakin pystyy siirtämään tai asettelemaan joitain pieniä asioita, jos se on kuvan kannalta tarpeellista, mutta mihinkään isompaan kuvaaja ei koske ilman lupaa. Jos kuvaaja käy asunnossa yksin, ja joitain tiettyjä esineitä ei saa tai voi siirtää, ilmoita niistä etukäteen.

Asuntokuvaus-asunnon-etupiha

Paikat puhtaaksi ja viimeiset silaukset

Kun turhat tavarat ovat poissa edestä, olisi koko asunto hyvä siivota perusteellisesti. Imuroinnin lisäksi erityisen tärkeää on huolehtia tasot ja pinnat puhtaaksi. Varsinkin tummista, kiiltävistä kaapinovista sormenjäljet näkyvät kamerassa helposti. Samoin peilien, hanojen, parvekkeen ikkunalasien ja muiden kiiltävien asioiden puhtauteen kannattaa kiinnittää huomiota.

Asettele matot, sohvatyynyt ja muut tekstiilit lopuksi suoraan. Kaikki sisävalot kannattaa oletuksena laittaa päälle ennen kuvausta; myös keittiön tasojen ja liesituulettimen valot. Näin saadaan kuviin mahdollisimman paljon “luonnollista” valoa. Sisäovet voi jättää auki tai kiinni, kuvaaja voi niitä avata ja sulkea tilanteen mukaan.

Entäpä sälekaihtimet, auki vai kiinni? Yleensä auki, mutta tämä riippuu paljon ympäristöstä ja valon määrästä ulkona. Jos ulkona on kaunis kesäpäivä ja olohuoneen ikkunoista avautuu kaunis maisema, kannattaa verhot totta kai avata kokonaan. Mutta jos ulkona on pimeää, sisätilat vain heijastuisivat häiritsevästi tummasta ikkunapinnasta, jolloin on parempi jättää kaihtimet alas. Kuvaaja pystyy tilanteen mukaan tekemään päätöksiä tästäkin.

Hyvältä näyttää! Näillä ohjeilla varmasti asunnosta kuin asunnosta saadaan onnistuneita otoksia.

Asuntokuvaus-takka-ja-nojatuoli
Asuntokuvaus-vessan-lavuaari

Uusimmat blogit