Luonnonvalossa kuvaaminen
Julkaistu
Näin kesän kynnyksellä on hyvä tiedostaa, miten kesäaikaa pystyy hyödyntämään tuotteen tai palveluiden markkinoinnissa. Valo- ja videokuvauksen ydin piilee valossa ja kameran kyvyssä taltioida sitä. Kesällä valoa riittää ulkona ja luonto on kauneimmillaan – nämä olosuhteet kannattaa ehdottomasti hyödyntää! Melkeinpä mikä tahansa markkinointimateriaali on paras kuvata kesällä, koska hieno luonnonvalo ja lämpöisen näköiset maisemat miellyttävät silmää vuoden ympäri.
Hyvässä valaistuksessa ei myöskään välttämättä tarvitse huippuluokan kuvauskalustoa. Nykyisten kännykkäkameroiden kuvanlaatu riittää osaavissa käsissä hyvin yrityksen markkinointimateriaalin tuottamiseen. Suurin ongelma kännykällä kuvatessa on nimenomaan valon puute. Jos kännykällä kuvataan studiossa salamavalojen kanssa, on jälki yllättävän hyvää. Kirkas kesäinen auringonpaiste vastaa lähes salamavalojen voimakkuutta, joten esimerkiksi tuotekuvaukseen on tarjolla hyviä mahdollisuuksia luonnon helmassa.
Kun käytetään päävalona aurinkoa, on kuitenkin hyvä kiinnittää huomiota muutamaan seikkaan. Nämä samat periaatteet koskevat toki myös salamalla tai millä tahansa muulla valonlähteellä kuvatessa.
Valon pehmennys
Auringon suora valo on kovaa, jolloin varjojen rajapinnat jäävät jyrkiksi. Tämä ei näytä yleensä kivalta tuotekuvissa tai henkilön kasvoilla, joten valoa kannattaa pehmentää (diffuusio). Aseta siis jokin valoa pehmentävä läpikuultava pinta kuvauskohteen ja auringon väliin. Tee-se-itse pehmennin voi olla vaikkapa valkoinen suihkuverho tai leivinpaperi, jos kuvattava tuote on pienehkö. Vielä jokin ratkaisu pitelemään pehmennintä sopivassa kohdassa (jalusta tai avustaja) ja voilà: sinulla on tasaisempi valo kohteessa. Myös ohut pilviharso auringon edessä toimii mainiosti luonnon omana pehmentimenä.
Valon kulma
Jos valo tulee suoraan edestä eli kameran suunnasta kohteeseen, jää kuva kaksiulotteiseksi ja latteaksi (vertaa suoraan kiinteällä salamalla kuvattuun). Nyrkkisääntönä ja lähtökohtana toimii 45 asteen kulma valolla kohteeseen. Viistosta tuleva valo avaa kohteen muodot katselijalle, jolloin kuva saa syvyyttä sekä kolmiulotteisuutta.
TäytevaloN heijastaminen
Vaikka pehmennin onkin käytössä ja valon kulma on 45-astetta, etenkin potretteja kuvatessa jää toinen puoli kohteesta usein liian varjoon. Tähän on helppo ratkaisu: täytevalon heijastaminen. Yksinkertaisesti sanottuna voit ”kimmottaa” valoa jollain heijastavalla pinnalla kohteen varjopuolelle. Muista tässäkin suunnata heijastuva valo noin 45-asteen kulmasta kohteeseen. Hyvänä heijastimena toimii esimerkiksi styroksilevy, lakana, paperiarkki tai jokin muu valkoinen tasainen pinta. Peiliä käytettäessä valo on liian kovaa täytevaloksi.
Kiinnitä huomiota taustaan
Kesällä etenkin aurinkoisella säällä ulkona on kaunista! Älä siis mieti viritteleväsi taustakangasta, vaan anna luonnon vihreyden näkyä. Valitse tausta niin, että siellä näkyy mahdollisimman vähän mitään ihmisen rakentamaa: anna luonnon puhua puolestaan. Pyri myös siihen, että suoraan kohteen takaa ei pilkota mitään häiritseviä elementtejä, vaan että tausta olisi kohteen ympäriltä mahdollisimman neutraali.
Lisää vinkkejä valokuvaukseen löydät muista blogeistamme! Ja jos aika ja aurinkoiset kesäpäivät eivät kuitenkaan riitä kuvien ottamiseen, tai haluat kuviltasi ammattimaista laatua, kysäisepä meitä apuun!
Ota yhteyttä
Voimmeko olla avuksi?
Jätä tarjouspyyntö lomakkeen kautta. Asiantuntijamme ottaa sinuun yhteyttä kolmen arkivuorokauden sisällä.