Luonnonvalossa kuvaaminen
Julkaistu:
Näin kesän kynnyksellä on hyvä tiedostaa, miten kesäaikaa pystyy hyödyntämään tuotteen tai palveluiden markkinoinnissa. Valo- ja videokuvauksen ydin piilee valossa ja kameran kyvyssä taltioida sitä. Valon määrää, jonka kamera voi taltioida kutsutaan latinankielen sanasta lumen johdetulla termillä luma. Kesällä valoa riittää ulkona ja sitä kannattaa ehdottomasti hyödyntää vaikkapa somemarkkinointiin.
Nykyään kännykkäkamerat ovat kehittyneet jo niin pitkälle, että niilläkin voi tuottaa laadukkaan näköistä kuvamateriaalia markkinointikäyttöön. Suurin ongelma kännykällä kuvatessa on valon puute. Jos kännykällä päästään kuvaamaan studiossa salamavalojen kanssa, on jälki yllättävän hyvää. Kirkas auringonpaiste vastaa salamavalojen voimakkuutta, joten kesällä kannattaa pakata mahdollinen tuotteesi mukaan ja lähteä luonnon helmaan kuvaamaan.
Aurinkoa käytettäessä päävalona on kuitenkin hyvä kiinnittää huomiota muutamaan seikkaan. Nämä samat periaatteet koskevat toki myös salamalla tai millä tahansa muulla valonlähteellä kuvatessa.
1. Pehmennys
Auringon suora valo on kovaa, jolloin varjojen rajapinnat jäävät jyrkiksi. Tällöin valoa pitää pehmentää (diffuusio). Aseta siis jokin valoa pehmentävä pinta kuvauskohteen ja auringon väliin. Tee-se-itse pehmennin voi olla vaikkapa valkoinen suihkuverho tai leivinpaperi, jos kuvattava tuote on pienehkö. Jokin ratkaisu pitelemään pehmennintä ilmassa ja voilà: sinulla on tasaisempi valo kohteessa. Myös ohut pilviharso toimii mainiosti luonnon omana pehmentimenä.
2. Valon kulma
Jos valo tulee suoraan edestä eli kameran suunnasta kohteeseen, jää kuva kaksiulotteiseksi ja latteaksi (vertaa suoraan kiinteällä salamalla kuvattuun). Nyrkkisääntönä ja lähtökohtana toimii 45 asteen kulma valolla kohteeseen. Viistosta tuleva valo avaa kohteen muodot katselijalle ja kuva saa syvyyttä sekä kolmiulotteisuutta.
3. Täytevalon heijastaminen
Vaikka pehmennin onkin käytössä ja valon kulma on 45-astetta, etenkin potretteja kuvatessa jää toinen puoli kohteesta turhan varjoisaksi ja tummaksi. Tähän on helppo ratkaisu: täytevalon heijastaminen varjon puolelle. Yksinkertaisesti sanottuna voit ”kimmottaa” valoa jollain heijastavalla pinnalla kohteen varjopuolelle. Muista tässäkin suunnata heijastuva valo noin 45-asteen kulmasta kohteeseen. Hyvänä heijastimena toimii esimerkiksi styroksilevy tai jokin muu valkoinen tasainen pinta. Peiliä käytettäessä valo on kovaa ja pitäisi myös pehmentää.
4. Tausta
Kesällä etenkin aurinkoisella säällä ulkona on kaunista! Älä siis mieti viritteleväsi taustakangasta vaan anna luonnon vihreyden näkyä. Valitse tausta niin, että siellä näkyy mahdollisimman vähän mitään ihmisen rakentamaa. Annan luonnon puhua puolestaan. Tässä onkin hyvä idea esim. kesäisiin tuotekuviin.
Näitä vinkkejä voi hyödyntää sekä valo- että videokuvaukseen ulkona. Jos aika ja aurinkoiset kesäpäivät eivät kuitenkaan riitä kuvien ottamiseen tai haluat kuviltasi studiokuvauksen laatua, kysäisepä meitä apuun!