Nopeus on valttia nettisivuissakin

Julkaistu

Tämän päivän hektisessä maailmassa tietoa halutaan nopeasti ja helposti. Siksi nettisivujen latausajalla onkin merkitystä – jos sivuston lataaminen kestää odotettua kauemmin, on kävijä jo ehtinyt siirtyä toiselle sivustolle. Nettisivujen nopeuteen vaikuttavat monet eri tekijät, ja osa näistä tekijöistä on mahdollista karsia pois sivuston nopeuden kasvattamiseksi. Tässä blogikirjoituksessa käsitellään seikkoja, jotka hidastavat nettisivuja sekä sitä, kuinka sivuston latausaikaa saadaan lyhyemmäksi.

Mikä hidastaa sivustoa?

Nettisivu on tiedostopaketti, joka on tallennettuna palvelimelle. Joka kerta, kun nettisivut avataan selaimessa, latautuu tämä paketti kävijän selaimelle. Jos tämä tiedostopaketti on huomattavan iso, kestää koko paketin lataamisessa pidemmän aikaa. Nettisivuilla olevat mediatiedostot, kuten kuvat ja videot, kannattaakin optimoida eli pienentää tehokkaaseen tiedostokokoon. Optimoidut kuvat eivät huononna kuvanlaatua, vaan pitävät sivuston kompaktina ja nopeampana. Turhat mediatiedostot, lisäosat ja teemat kannattaa poistaa, sillä vaikka nämä tiedostot eivät olisi käytössä, ladataan ne silti joka kerta nettisivujen avaamisen yhteydessä.

Palvelimen fyysinen sijainti vaikuttaa siihen, kuinka nopeasti sivusto latautuu. Jos sivustosi palvelimen sijainti on rapakon toisella puolella, kestää informaation kulkemisessa luonnollisesti kauemmin, sillä tämän matkan aikana tieto saattaa kulkea usean eri yhteyden lävitse.

Sijainnin lisäksi palvelimen tekniset ominaisuudet vaikuttavat latausnopeuteen. Joka kerta, kun nettisivuilla vieraillaan, lähtee selaimesta pyyntö www-palvelimelle, jossa pyyntö käsitellään ja lähetetään eteenpäin muihin ohjelmiin. Näistä ohjelmista pyyntö palautuu takaisin selaimelle, joka puolestaan näyttää saamansa informaation. Pyynnön prosessointiin ja datan lähettämiseen käytetty aika vaikuttaa nettisivujen latausnopeuteen.

Testaa nettisivujesi nopeus

Ennen kuin nettisivuille aletaan tekemään nopeusoptimointia, kannattaa analysoida nettisivut jonkin työkalun avulla. Nämä työkalut kertovat, mitä sivustolla kannattaa parantaa nopeamman latausnopeuden saavuttamiseksi. Netissä on useita erilaisia nettisivujen analysointityökaluja, tässäpä niistä muutama esimerkiksi:

PageSpeed Insights

Google Developers -työkalujen PageSpeed Insights tarjoaa ilmaisen tavan analysoida nettisivujen nopeutta. Työkalu pisteyttää sivuston nopeuden sekä desktop-näkymässä että mobiilissa ja vinkkaa, mitkä tekijät syövät sivuston latausaikaa.

Pingdom

Pingdom-työkalun avulla sivuston nopeutta voidaan ladata valitulta mantereilta käsin, jolloin saadaan kokonaiskuva sivuston sivuston nopeudesta ympäri maailmaa. Tämä on hyödyllistä etenkin sivustoille, joiden asiakaskunta on kansainvälistä. Työkalu antaa sivustolle kokonaisarvosanan ja aihekohtaisia arvosanoja. Näiden lisäksi sivusto suosittelee eri tapoja nostaa sivuston nopeutta. Pingdom-työkalun avulla voidaan tarkastella kootusti kuinka paljon tilaa eri sisällöt, kuten kuvat, CSS-koodi ja fontit vievät palvelimelta.

GTmetrix

GTmetrix-työkalu testaa sivuston sekä Google PageSpeedin että Yahoo! Yslow -analysointityökalujen avulla. Kuten Pingdom, antaa GTmetrix kokonaisarvosanan lisäksi aihekohtaisia arvosanoja sivustosta, sekä kokoaa yhteen sivuston latausta hidastavia tekijöitä.

Plugareita antamaan lisää buustia

WordPress-sivustolle on mahdollista asentaa lisäosia, joiden avulla sivustosta voidaan tehdä entistä nopeampi. Tässä on listattuna viisi kätevää, ilmaista lisäosaa, joilla voi aloittaa nettisivujen nopeusoptimoinnin.

LiteSpeed Cache 

LiteSpeed Cache on all-in-one-lisäosa, jonka ominaisuuksina on cache-toimintojen lisäksi optimointityökalut. Tämä lisäosa on siis monipuolinen, mutta sen laajan asetuskattauksen vuoksi sen käyttäminen vaatii jo jonkin verran teknistä osaamista.

W3 Total Cache

W3 Total Cache on monipuolinen lisäosa lisäämään sekä nettisivujen nopeutta myös parantamaan sivuston SEO:a. Tällä lisäosalla on yli miljoona latausta, mikä tekeekin siitä yhden suosituimmista nopeusoptimointilisäosista.

Autoptimize

Autoptimize on lisäosa, jossa on samassa muun muassa cache- ja minify-toiminnot sekä CSS-koodin injektointitoiminto. Tämä lisäosa on helppokäyttöinen, mutta tarjoaa myös kehittyneempiä optimointiasetuksia kehittyneemmille käyttäjille.

WP Super Cache

WP Super Cache on yksi suosituimpia WordPress-lisäosia. Tämä lisäosa mahdollista useiden eri cache-tyyppien käyttämisen sekä CDN-tuen.

WP Super Minify

WP Super Minify on hyvin helppokäyttöinen lisäosa, joka kompressoi JS-, HTML- ja CSS-tiedostot korkeamman latausnopeuden saavuttamiseksi.

Nopeus on valttia

Nettisivujen latausnopeuteen kannattaa kiinnittää huomiota, sillä se vaikuttaa käyttäjäkokemukseen paljon. Sivuston nopeusoptimoinnissa on kuitenkin hyvä edetä askel kerrallaan, jotta tietää mitkä toimenpiteet toimivat tehokkaimmin.

Mainostoimisto Luman toimitusjohtaja Hannu Rantakallio

Ota yhteyttä

Voimmeko olla avuksi?

Jätä tarjouspyyntö lomakkeen kautta. Asiantuntijamme ottaa sinuun yhteyttä kolmen arkivuorokauden sisällä.

Myynti Tarjouspyyntö WhatsApp