Videokuvaaja operoi kameraa tehtaassa

Videokuvaukset tulossa – Ohjeita yritykselle

Julkaistu

“Ai niin, ne videokuvaukset ovat jo ensi viikolla! Mitenkäs tässä osais siihen valmistautua?”

Videokuvaukset voidaan usein kokea yrityksissä haastavina, koska tietoa ja kokemusta aiheesta ei ole. Huoli on kuitenkin aivan turhaa, jos toteuttamassa on ammattitaitoinen tuotantotiimi, asiat on suunniteltu hyvin ja yhteydenpito kuvausryhmän ja yrityksen kanssa pelittää.

Ennen kuvauksia

Riippuu tietysti itse videosta, kuinka paljon ennakkovalmistelua sen toteutus vaatii, mutta perinteinen sanonta “hyvin suunniteltu on puoliksi tehty” pätee ehdottomasti myös mediamaailmaan. Toki aikataulut ovat usein kiireiset ja matkalle osuu lähes aina pikku mutkia, mutta tavoite olisi, että video ehdittäisiin aina suunnitella perin pohjin ennen kuin kamerat rullaavat.

Jos kuvausryhmä on esimerkiksi tulossa yrityksen toimitiloihin tai vaikkapa tehdashalliin kuvaamaan yleistä materiaalia työn tekemisestä, on tärkeää siivoilla paikat edustuskuntoon ja informoida työntekijöitä asiasta ajoissa. Jos joku ei ehdottomasti halua esiintyä kuvissa, on hänellä siihen täysi oikeus, mutta kannattaa varmistaa ennakkoon, että myös kameran eteen suostuvia löytyy. Lisäksi esimerkiksi tehdasympäristöissä ja rakennustyömailla, joissa työssä tulee käyttää suojavarusteita, on ehdottoman tärkeää ohjeistaa työntekijöitä esiintymään videolla asianmukaiset varusteet yllään.

Omanlaisensa tilanne taas on tarinavetoinen, elokuvallisempi mainosvideo, johon tarvitaan mahdollisesti yrityksen ulkopuolisia näyttelijöitä, rekvisiittaa ja useita kuvauspaikkoja. Tuotantokoordinointi on siis aina hyvin tapauskohtaista, mutta videon tuotantoryhmä ottaa näistä asioista yleensä päävastuun.

Vaikka videolla ei tarkkaa käsikirjoitusta ei olisikaan, ainakin suuripiirteinen aikataulu pitäisi kuitenkin löytyä. Luonnollisesti se tulee suunnitella yhdessä yrityksen ja kuvausryhmän kanssa, koska yrityksessä ei välttämättä ole käsitystä, kuinka kauan eri kuvauksen vaiheet vievät. Vastaavasti kuvausryhmä ei tiedä (esimerkiksi dokumentaarisen yritysesittelyn tapauksessa) missä ja mihin aikaan kameroiden kannattaa käydä. Huomioitava on videolla mahdollisesti esiintyvien henkilöiden muut menot, kuvauspaikoista riippuen valo- ja sääolosuhteet, eikä ruokataukoakaan sopisi unohtaa. Onneksi videon tekijöillä on (toivottavasti) jo ennestään paljon kokemusta ja kuvaukset pystytään aikatauluttamaan tehokkaiksi, mutta ei liian kiireisiksi.

Kuvausten jälkeen

Itse kuvauksista on vaikea sanoa mitään yleistä ohjetta, koska jokainen projekti on aina niin omanlaisensa. Kuvaukset hujahtavat kuitenkin usein ohi vauhdilla, ja sitten alkaakin yleensä paljon pidempi editointivaihe.

Kuvattu materiaali käydään ensin läpi ja organisoidaan, minkä jälkeen tehdään mahdollisen käsikirjoituksen perusteella raakaleikkaus. Siinä videon rakenne on hahmoteltu, mutta värejä, ääniä ja esimerkiksi tekstejä tai animaatioita ei ole vielä tehty. Raakileesta aletaan sitten hioa timanttia, missä asiakkaan mielipidettä kuullaan aina valmiiseen videoon asti. Kuitenkin tulee muistaa, että aivan loputtomiin lopputulosta ei voi hinkata ilman lisäkuluja, vaan korjauskertojen tai käytettävien työtuntien määrä on sovittu tuotantosopimuksessa.

Toinen huomio, joka voi tuntua itsestäänselvyydeltä, mutta aiheuttaa joskus silti hämminkiä, on ettei keskeneräisiä videoita saa alkaa jakamaan. Leikkaaja saattaa laittaa linkin videoon, joka vaikuttaa asiakkaan silmissä aivan valmiilta ja komealta tuotokselta, mutta itse asiassa värimäärittely onkin vielä kesken, loppupuolella ääniraidassa kuuluu outoa pöhinää, tai muuta vastaavaa. Yleensä asiakkaan puolesta valmis versio käy vielä yhden tarkistuskierroksen editissä, ja vasta sen jälkeen lähetetään lopullinen video.

Usein videon valmistumiselle löytyy luonnostaan deadline, esimerkiksi messutapahtuma tai uuden tuotteen tulo markkinoille. Jos tällaista ei kuitenkaan ole, kannattaa joku aikaraja määrittää kuitenkin. Kiireen keskellä saattaa videon leikkausversioiden kommentointi jäädä helposti muiden hommien alle, jos mitään takarajaa valmistumiselle ei ole päätetty. Kun projekti hoidetaan tehokkaasti valmiiksi, niin on helpompi aikatauluttaa uusia hommia!

Mainostoimisto Luman toimitusjohtaja Hannu Rantakallio

Ota yhteyttä

Voimmeko olla avuksi?

Jätä tarjouspyyntö lomakkeen kautta. Asiantuntijamme ottaa sinuun yhteyttä kolmen arkivuorokauden sisällä.

Myynti Tarjouspyyntö WhatsApp