Myynti
Tarjouspyyntö
Sijainti
Kirjoittajan kuva Kirjoittanut: Tapio Lehtinen
Kategoriassa Videokuvaus /

Videokuvaukset tulossa – Ohjeita yritykselle

Julkaistu:

“Ai niin, ne videokuvaukset ovat jo ensi viikolla! Mitenkäs tässä osais siihen valmistautua?”

Videokuvaukset voidaan usein kokea yrityksissä haastavina, koska tietoa ja kokemusta aiheesta ei ole. Huoli on kuitenkin aivan turhaa, jos toteuttamassa on ammattitaitoinen tuotantotiimi, asiat on suunniteltu hyvin ja yhteydenpito kuvausryhmän ja yrityksen kanssa pelittää.

Ennen kuvauksia

Riippuu tietysti itse videosta, kuinka paljon ennakkovalmistelua sen toteutus vaatii, mutta perinteinen sanonta “hyvin suunniteltu on puoliksi tehty” pätee ehdottomasti myös mediamaailmaan. Toki aikataulut ovat usein kiireiset ja matkalle osuu lähes aina pikku mutkia, mutta ideaalitilanteessa video ehdittäisiin aina suunnitella perin pohjin ennen kuin kamerat rullaavat.

Jos kuvausryhmä on esimerkiksi tulossa yrityksen toimitiloihin tai vaikkapa tehdashalliin kuvaamaan yleistä materiaalia työpäivän kulusta, on tärkeää siivoilla paikat edustuskuntoon ja informoida työntekijöitä asiasta ajoissa. Jos joku ei ehdottomasti halua esiintyä kuvissa, on hänellä siihen oikeus, mutta pitää varmistaa, että myös esiintyjiä löytyy! Eri tilanne taas on tarinavetoinen, elokuvallisempi mainosvideo, johon tarvitaan todennäköisesti näyttelijöitä, rekvisiittaa ja mahdollisesti useita kuvauspaikkoja. Tuotantokoordinointi on aina hyvin tapauskohtaista, mutta videon tuotantoryhmä ottaa näistä asioista yleensä päävastuun.

Vaikka videolla ei tarkkaa käsikirjoitusta ei olisikaan, ainakin suuripiirteinen aikataulu pitäisi kuitenkin löytyä. Luonnollisesti se tulee suunnitella yhdessä yrityksen ja kuvausryhmän kanssa, koska yrityksessä ei välttämättä ole käsitystä, kuinka kauan eri kuvauksen vaiheet vievät. Vastaavasti kuvausryhmä ei tiedä (esimerkiksi dokumentaarisen yritysesittelyn tapauksessa) missä ja mihin aikaan kameroiden kannattaa käydä. Huomioitava on videolla mahdollisesti esiintyvien henkilöiden muut menot, kuvauspaikoista riippuen valo- ja sääolosuhteet, eikä ruokataukoakaan sopisi unohtaa. Onneksi videon tekijöillä on (toivottavasti) jo ennestään paljon kokemusta ja kuvaukset pystytään yleensä aikatauluttamaan tehokkaiksi, mutta ei liian kiireisiksi.

Kuvausten jälkeen

Itse kuvauksista on vaikea sanoa mitään yleistä ohjetta, jokainen projekti on aina niin omanlaisensa. Kuvaukset hujahtavat kuitenkin usein ohi vauhdilla, ja sitten alkaakin yleensä paljon pidempi editointivaihe.

Kuvattu materiaali käydään ensin läpi ja organisoidaan, minkä jälkeen tehdään mahdollisen käsikirjoituksen perusteella raakaleikkaus. Siinä videon rakenne on hahmoteltu, mutta värejä, ääniä ja esimerkiksi tekstejä tai animaatioita ei ole vielä tehty. Raakileesta aletaan sitten hioa timanttia, missä asiakkaan mielipidettä kuullaan aina valmiiseen videoon asti. Kuitenkin tulee muistaa, että aivan loputtomiin lopputulosta ei voi hinkata ilman lisäkuluja, vaan korjauskertojen tai käytettävien työtuntien määrä on sovittu tuotantosopimuksessa.

Toinen huomio, joka voi tuntua itsestäänselvyydeltä, mutta aiheuttaa joskus silti hämminkiä, on ettei keskeneräisiä videoita saa alkaa jakamaan. Leikkaaja saattaa laittaa linkin videoon, joka vaikuttaa asiakkaan silmissä aivan valmiilta ja komealta tuotokselta, mutta itse asiassa värimäärittely onkin vielä kesken ja loppupuolella ääniraidassa kuuluu outoa pöhinää. Yleensä asiakkaan puolesta valmis versio käy vielä yhden tarkistuskierroksen editissä, ja vasta sen jälkeen on kyseessä lopullinen video.

Usein videon valmistumiselle löytyy luonnostaan deadline, esimerkiksi messutapahtuma tai uuden tuotteen tulo markkinoille, mutta jos näin ei ole, kannattaa se määrittää kuitenkin. Kiireen keskellä saattaa videon leikkausversioiden kommentointi jäädä helposti muiden hommien alle, jos mitään takarajaa valmistumiselle ei ole päätetty. Kun projektit hoidetaan tehokkaasti alta pois, niin on helpompi aikatauluttaa uusia!

Uusimmat blogit