Myynti
Tarjouspyyntö
Sijainti
Kirjoittajan kuva Kirjoittanut: Antti Jänkälä
Kategoriassa Markkinointi / Videokuvaus /

Videotuotannon vaiheet: “Lännen nopein rengasliike”

Julkaistu:

Kerron lyhyesti videotuotannon vaiheista käyttäen esimerkkinä asiakkaallemme tehtyä mainostuotantoa.

Videotuotanto voidaan jakaa karkeasti 3 vaiheeseen.

-Esituotanto

-Tuotanto

-Jälkituotanto

Lähtökohtana oli tehdä Oulun Halparenkaalle mainoskampanja. Mainoksesta sovittiin tehtäväksi 2 eri versiota, 10 sekunnin versio Kärppä-peleissä näytettäväksi sekä pidempi, n. 30-sekuntinen versio Facebook-markkinointia varten.

Esituotanto

Esituotanto käsittää perinteisesti käsikirjoittamisen, näyttelijöiden ja kuvauspaikkojen valinnan, aikataulutuksen sekä kuvalistat ja muut itse tuotannon aikana tarvittavat suunnitelmat. Oulun Halparengasta ajatellen ideoimme 2 vaihtoehtoa toteutukseen: perinteisempi brändimainos tai jokin huomiota herättävämpi teema ja toteutus. Olemme aiemmin toteuttaneet lyhytelokuvan, jossa genrenä oli western, joten suunnittelu siirtyi nopeasti western-aiheeseen keksimämme ”lännen nopein rengasliike” -sloganin ympärille. Myös Oulun Halparenkaan väki tykkäsi kovasti erilaisesta ideasta, joten päätimme toteuttaa mainoskampanjan western-teemalla. Laitoimme näyttelijähaun auki sosiaalisen median Casting call -ryhmiin, vaikka loppujen lopuksi näyttelijät löytyivätkin jo aiemmin tutuista näyttelijöistä suoran kontaktoinnin avulla. Mainoksessa näyttelivät Jarkko Remahl asiakkaana sekä Markus Vainionpää länkkäri-rengasasentajana.

Rekvisiitta ja puvustuspuoli meiltä löytyi lyhytelokuvan kuvauksien jäljiltä, joten niiden hankintaan ei tarvinut käyttää aikaa tai rahaa.  Mainoksessa ei dialogia ollut, joten puoliminuuttisen mainoksen käsikirjoituksesta tuli n. yhden A4:n mittainen. Kuvalistan suunnittelin käsikirjoituksen kanssa yhtäaikaisesti, jotta konseptista tulisi mahdollisimman yhtenäinen. Aikataulutus tehtiin yhdelle kuvauspäivälle klo 10-16 väliselle ajalle, jotta aurinko ehtisi nousta ennen kuvausten aloittamista.

Tuotanto

Tuotantovaiheella tarkoitetaan itse kuvauksia. Tuotantopäivänä odottamamme aurinko nousikin lähes pilvettömälle taivaalle. Ulkokuvauksissa on aina otettava huomioon auringonvalo sekä valon suunta ja tarvittaessa lavastaa kuvaussuuntia sen mukaan, miten aurinko ehtii kuvien oton välissä siirtyä, jotta valmiissa tuotannossa valon suunta ei muutu epäloogisesti. Kovin tarkkaa kuvakohtaista aikataulutusta olisi siis ollut melko turha tehdä, sillä sitä olisi ollut lähes mahdotonta noudattaa. Onneksi aurinko paistoi lähes koko kuvausten ajan ja vain parin kuvan kohdalla jouduttiin odottelemaan pilvien väistymistä auringon tieltä.

Aloittelimme päivän 8 maissa toimistolta, jossa pakkailtiin tuotantokalusto autoon ja lähdettiin kuvauspaikalle. Kuvaajana toimi Tapio Lehtinen, allekirjoittaneen hääriessä tuottajan, ohjaajan ja kamera-assistentin rooleissa. Pyrimme ottamaan aina samansuuntaiset kuvat yhdellä kamera-asemalla, jotta kaluston siirtely saataisiin minimoitua. Kuvauspaikalla kuitenkin lähes poikkeuksetta joudutaan jonkin verran improvisoimaan, olipa kyse sitten lisäkuvien ottamisesta tai jonkin ennalta-arvaamattoman tekijän vaatiman muutoksen vuoksi. Auringon sijainnin muuttuminen aiheuttikin pientä ylimääräistä päänvaivaa näyttelijöiden asemoinnissa, mutta saimme ongelmat ratkaistua melko rivakasti ja pysyimme melko hyvin aikataulussa. Muutamia lisäkuviakin ehdittiin ottamaan. Kuvauspaikalta lähdimme muistikortit pullollaan materiaalia n. klo 16.30. Toimistolla purimme kaluston ja siirsimme materiaalit korteilta koneelle.

Jälkituotanto

Jälkituotantovaiheessa kuvatuista materiaaleista editoidaan valmis video. Myös värimäärittely sekä mahdolliset foleyäänitykset tehdään jälkituotantovaiheessa. Editointipöydällä otetaan jälleen esille käsikirjoitus, jonka mukaiseksi mainos tulisi saada. Teimme ensin lyhyemmästä mainoksesta raakaleikkauksen, sillä Kärppien kauden pelit olivat alkamassa ja näyttöihin haluttiin materiaalia mahdollisimman pian. Pidemmän mainoksen juonen jätimme lyhyemmästä pätkästä pois, mutta länkkärihahmo ja salamannopea renkaanvaihto ovat myös lyhyemmän mainoksen teemoina. Teimme Oulun Halparenkaan logosta loppuun animaation. Raakaleikkaukseen oltiin muuten tyytyväisiä, mutta toivottiin pientä spiikkiä loppuun, joten äänitimme sloganin ”lännen nopein rengasliike” ja sijoitimme sen videon loppuun logon päälle. Teimme mainokseen vielä värimäärittelyn, lisäsimme vanhaa filmiä simuloivan film grain -efektin videon päälle ja toimitimme valmiin mainoksen asiakkaalle.

30 sekuntista mainosta viilattiin hieman pidempään, sillä toimivan rytmiikan saavuttaminen mainoksen loppupuolelle oli odotettua haastavampaa. Saimme kuitenkin editoinnissa hiomisen tuloksena toivotunlaisen interaktion mainoksen päähenkilöiden välille. Joskus ”säätäminen” kannattaa. Myös pidemmästä versiosta lähetettiin raakaleikkausversio asiakkaalle, joka oli lopputulokseen tyytyväinen. Teimme samanlaisen väärimäärittelyn ja efektoinnin myös pidempään mainokseen ja toimitimme asiakkaalle.

Videotuotannossa kaikkien lankojen käsissä pitäminen vaatii hyvän suunnitelman, minkä vuoksi esituotantoon kannattaakin varata tarpeeksi aikaa. Hyvällä ennakkosuunnittelulla pystytään välttymään lukuisilta sudenkuopilta itse kuvauksissa ja myös nopeuttamaan tuotannon valmistumista merkittävästi. Lopputulos on myös mitä todennäkoisimmin parempi kuinhätiköiden kasaan rukattu tuotos.

Uusimmat blogit