Myynti
Tarjouspyyntö
Sijainti
Kirjoittajan kuva Kirjoittanut: Tapio
Kategoriassa Markkinointi / Videokuvaus /

Yritysvideolla mieleenpainuvaa markkinointia

Julkaistu:

Vaikka sana yritysvideo voikin kuulostaa kuivalta ja vanhanaikaiselta, video markkinoinnin apuna on ehdottomasti moderni ja muodikas juttu. Videoita tehdään nykyisin enemmän kuin koskaan – kuvauskalusto on kehittynyt huimasti ja internetin eri palvelut tarjoavat tehokkaita keinoja jakaa videot oikealle kohderyhmälle.

Hyvin tehty video on viihdyttävä katsoa ja kiinnittää huomion saman tien. Sillä voidaan viestiä yrityksen toiminnasta ja arvoista lukemattomilla tyyleillä: hauskuuttaen, tunteita herättäen, vahvaa ammattitaitoa painottaen tai miksei vaikka abstraktin taiteellisesti. Jos kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, niin video se vasta onkin tehokas informoija! Samalla kun katsoja ihastelee kaunista kuvamateriaalia, saadaan esimerkiksi puheen avulla kerrottua paljon tietoa, mikä pelkkänä tekstinä jäisi monelta lukematta. Mukaansatempaava video myös pitää vierailijan sivustolla pidempään, mikä tehostaa näkyvyyttä esimerkiksi Google-hauissa.

Tämä kaikki kuitenkin vaatii sen, että videon pitää olla hyvä. Huono video kääntyy helposti itseään vastaan ja muuttuukin negatiiviseksi markkinoijaksi. Videon tekeminen voi muutenkin tuntua vieraalta ja epävarmalta ajatukselta, ja siihen satsattava kustannus isolta. Saattaa iskeä houkutus kokeilla videotuotannon tekemistä itse tai tutun amatööriharrastelijan kanssa, mutta silloin ei voi varmistua laadusta.

Jos videon päättää tehdä, kannattaa se ehdottomasti tilata ammattilaiselta. Haasteista selvitään, kun projekti suunnitellaan huolella yhteisvoimin yrityksen ja tuotantoryhmän kanssa, toteutetaan riittävän laadukkaalla kalustolla ja editoidaan tarkoituksenmukaisesti. Onnistunut video on vaivansa väärti ja tehokas markkinointikeino pitkäksi aikaa.

TÄSMÄISKUA KOHDEYLEISÖN TAJUNTAAN

Ensimmäiseksi täytyy miettiä, mikä on videon kohderyhmä. Uudet asiakkaat, tulevat yhteistyökumppanit, vai kaikki maailman ihmiset? Tämä liittyy olennaisesti toiseen tärkeään kysymykseen: millainen lähestymistapa aiheeseen otetaan eli mikä on videon tyyli? Kaikkien miellyttäminen saattaa johtaa siihen, että kukaan ei oikeastaan kiinnostu. Mitä paremmin kohdeyleisö tunnetaan, sen tehokkaammin voidaan videon sanoma kohdistaa heille, ja jopa täysin unohtaa mitä muut ajattelevat.

Jos rohkeita ideoita löytyy, kannattaa niitä lähteä ehdottomasti työstämään eteenpäin, koska omaperäinen video erottuu aina joukosta ja jää mieleen pitkäksikin aikaa. Ideointivaiheessa ei kannata pidätellä hulluimpiakaan visioita, sillä monesti juuri niistä syntyy jotain täysin uutta. Inspiraatiota kannattaa hakea elokuvista, tv-sarjoista, musiikkivideoista tai muista mainoksista.

Tärkeintä on aina kuitenkin sisällön aitous ja itsetietoisuus: mitään yliampuvaa ei kannata väkisin ryhtyä tekemään, vaan kaikki pitää voida perustella. Monesti ei vaadita mitään ennennäkemätöntä näkökulmaa, vaan sisältö kannattaa pitää siistinä ja yksinkertaisena. Tällöin myös toteutus on yleensä helpompaa ja edullisempaa.

Video tulee herättämään katsojassaan aina jotain tunteita, ja onnistuessaan nuo tunteet ovat juuri se mitä haettiinkin. Sopiva määrä huumoria toimii monesti; turha vakavuus ei innosta ketään. Jos naurattaminen ei sovi vakavampaan aiheeseen, voidaan hakea esimerkiksi tarinoita asiakkaiden näkökulmasta: kuinka yrityksen palvelut ovat auttaneet heitä. Jos taas keskiössä on konkreettinen tuote, vaikkapa uusi teknologinen innovaatio, josta voidaan saada näyttävää kuvaa, kannattaa tätä ehdottomasti hyödyntää.

SUUNNITELMAT SELKEIKSI

Oli tyyli mikä hyvänsä, pitää videon pääviesti pitää mahdollisimman yksinkertaisena. Toki kymmenen minuutin perinpohjaisille yritysesittelyille on oma paikkansa, mutta varsinkin internetin mainosmaailmassa yksikin minuutti on pitkä aika. Kun kaikki turha karsitaan pois, jää jäljelle yksi selkeä ajatus ytimekkäästi lyhyessä ajassa kerrottuna. Toki, jos kuvausaikataulu sen mahdollistaa, voi materiaalia aina taltioida lisää kaiken varalle, mutta viimeistään leikkauspöydällä ylimääräiset mutkat kannattaa suoristaa.

Usein painotetaan, että videon alussa pitää olla sopiva koukku, jolla katsojan mielenkiinto kaapataan heti; komea kuva, jännittävä tapahtuma tai hauska repliikki. Silti yhtä lailla keskivaiheen suvanto tai lässähtävä lopetus voi karkottaa katsojan. Parhaiten ongelmilta vältytään, kun rakenne suunnitellaan kunnolla ennakkoon ja tehdään ainakin suurpiirteinen käsikirjoitus. Jos yritysesittelyn perustaksi suunnitellaan esimerkiksi kertojaääntä, kirjoitetaan sen repliikit ensiksi ylös. Sen pohjalta voidaan heti paremmin suunnitella, mitä kuvamateriaalia tarvitaan mihinkin videon vaiheeseen.

Seuraavassa blogissani pureudun vielä tarkemmin itse videon toteuttamiseen. Eli kun suunnitelma videosta on selkiytynyt, miten kuvaukset ja jälkityöt saadaan sujumaan mahdollisimman tehokkaasti yrityksen ja kuvausryhmän yhteistyöllä?

Uusimmat blogit