Case: Hoivatie

Ajankohtaisohjelmaa ja monipuolista striimituotantoa

Asiakas: Hoivatie Oy
Liikevaihto: 56,84 M€ (2022)
Toimiala: Lasten ja nuorten laitokset ja ammatillinen perhehoito
Projekti: Kehityspäivän striimituotanto
Vuosi: 2022

Sosiaali- ja terveyspalveluja monipuolisesti tuottava Hoivatie antoi tehtäväksemme heidän esihenkilöstönsä koulutuspäivän striimaustuotannon järjestämisen. Koulutuspäivänä suurin osa esihenkilöstöstä seuraisi lähetystä etäyhteyden kautta, mutta osa saapuisi vastaavasti studiollemme tuottamaan sisältöä koulutuspäivään esimerkiksi paneelikeskustelujen myötä.

Striimituotannon lokaatiota valitessa Luman studio osoittautui nopeasti parhaaksi vaihtoehdoksi. Hoivatien toiveena oli saada paneelikeskusteluihin ajankohtaisohjelmien tuntua, minkä järjestäminen helposti muokkautuvassa studiossamme kävi näppärästi. Toimistomme studiolla striimaaminen tuo myös aina synergiaetuja tekniikan suhteen: koko kalustomme on paikan päällä, mikä mahdollistaa esimerkiksi monipuoliset kuvausratkaisut lennosta tarpeen mukaan.

Koulutus oli koko työpäivän pituinen, josta ensimmäinen pätkä lounaaseen asti koostui puheenvuoroista ja paneelikeskusteluista. Lounaan jälkeen vuorossa oli toiminnallisempi osuus, jossa koulutettavat tekivät tehtäviä omissa Teams-ympäristöissään, kunnes lopulta päivän päätteeksi palattiin studiollemme päivän tapahtumien summaamiseen ja purkuun. 

Kustomoitu lähetyssivu

Päivän striimatun osuuden lähetysalustana toimi Luman oma Videopalvelin-palvelu, johon Hoivatielle luotiin oma tapahtuma. Lähetyssivun ulkoasu suunniteltiin Hoivatien graafisen ohjeiston sekä verkkosivujen tyylin pohjalta selkeäksi kokonaisuudeksi. Suunnittelussa huomioitiin etäkehityspäivän työskentelyn tarpeet ja lähetyssivulta löytyi päivän aikataulu, linkitykset eri osastojen Teams-työryhmiin sekä muihin päivän tehtäviin. Katsojilla oli myös mahdollisuus lähettää kysymyksiä lähetykseen sivujen kautta. Videopalvelinta käytettäessä ylläpidämme lähetyksen ajan myös Helpdeskiä, josta katsojat saavat tarvitessaan teknistä tukea puhelimitse.

Hoivatien graafisen ilmeen ja kyseisen striimauksen tarpeiden mukaisesti rakennettu lähetyksen katselusivu.
mainostoimisto luma livelähetys

Päivä koostui useista elementeistä

Eräs koulutuspäivän asiantuntijavieraista piti oman puheenvuoronsa etäyhteyden välityksellä. Hänellä oli puheenvuoronsa tukena PowerPoint-esitys, mikä vaatii aina tiettyä etukäteissuunnittelua. Halutaanko, että sekä puhuja että kalvot näkyvät kuvassa yhtä aikaa? Vaihtaako puhuja kalvoja itse, vai hoitaako teknikko kalvojen vaihtamisen?

Usein päädymme käyttämään niin sanottua ”kuva kuvassa” -ratkaisua, jossa puhuja saadaan näkymään ruudun yläkulmassa pienempänä kuvana ja suurimman osan ruudusta täyttää PowerPoint-esitys. Tämä kuitenkin yleensä täytyy ottaa huomioon PowerPoint-kalvojen rakenteessa ja aina ratkaisu ei yksinkertaisesti ole mahdollinen esityksen sisällön vuoksi. Tällöin kalvoja pidetään koko näytön tilassa ja välillä voidaan halutessa leikata puhujanäkymään, mikä tuo puheenvuoroon rytmiä ja mielenkiintoa. 

Puheenvuorojen ja studiokeskustelun lisäksi lähetykseen ajettiin videota ja grafiikkaa, kuten esimerkiksi tauko- ja nimiplanssit. Nimiplanssit ovat kätevä tapa esitellä puhujat striimiyleisölle – vaikkei yritettäisikään emuloida ajankohtaisohjelmaa. Videot ja kuvat taas monipuolistavat striimilähetystä ja ovatkin yleisiä elementtejä kaikissa tuotannoissa. Niiden sisällyttäminen striimiin on yksinkertaista, kunhan tiedostot vain toimitetaan striimin ohjaajalle etukäteen.

Kuva kuvassa -näkymä: vasemmalla PowerPoint -esitys ja oikealla ylhäällä puhuja livekuvassa.

Studiokeskustelua ajankohtaisohjelman tyyliin

Striimausta varten studiomme otettiin käyttöön koko potentiaalissaan. Yhdessä suunnassa oli Hoivatien banderolli, jonka edessä juontaja tai muut henkilöt puhuivat kameralle esityksiä tai lyhyempiä osuuksia. Toiselle puolelle mustan taustakankaan eteen taas rakennettiin ajankohtaisohjelman tyylinen studio keskustelupaikaksi. Tuoleja, pöytä, tyylikäs valaistus ja ripaus savua savukoneesta; yksinkertaisilla aineksilla näyttävä lopputulos!

Kolmella kameralla saatiin kuvaleikkaukseen mukavasti vaihtelua ja äänet otettiin talteen jokaiselta keskustelijalta omalla nappimikrofonilla. Kameroiden käsittelyn ohessa kuvaajamme pystyi myös säätämään äänen tasoja tarkkaan tilanteen mukaan. Striimi laitettiin näkyville toimistomme neuvotteluhuoneeseen, missä he, ketkä eivät juuri olleet itse studiossa puhumassa, pystyivät seuraamaan helposti lähetystä.

striimaustuotanto studiolla

Asiakas saa striimitallenteen itselleen

Yleisesti ottaen asiakkaamme tahtovat striimaustuotannoista käyttöönsä tallenteen, jota he voivat jakaa myöhemmin omissa verkostoissaan tai omille työntekijöilleen. Vaihtoehtoja tähän on yleensä kaksi: joko lataamme striimilähetyksen palvelimelta ja lähetämme sen videotiedostona asiakkaalle tai vaihtoehtoisesti striimin tallenne jätetään katsottavaksi lähetyssivulle, jonka linkkiä asiakas voi sitten jakaa eteenpäin.

Hoivatien tapauksessa päädyttiin aluksi jättämään lähetys katseltavaksi lähetyssivulle, koska koko päivän kestävä striimi on videotiedostona tietysti todella suuri ja kankea siirreltävä. Vähän myöhemmin tallenteesta kuitenkin editoitiin “tyhjät” kohdat pois, eli esimerkiksi erillisissä Teams-ryhmissä työskentelyjen ja ruokataukojen osuudet, ja näin saatiin huomattavasti helpommin katseltava tallenne asiakkaalle käytettäväksi.

Tutustutaan!

Apua webinaari- tai striimaustuotantoon?

Jätä yhteydenottopyyntö tarjouspyyntölomakkeen kautta. Asiantuntijamme ottaa sinuun yhteyttä kolmen vuorokauden sisällä.