Myynti
Tarjouspyyntö
Sijainti
Kirjoittajan kuva Kirjoittanut: Tapio Lehtinen
Kategoriassa Videokuvaus /

Mistä videotuotannon hinta muodostuu?

Julkaistu:

Maailmassa, jossa lähes jokaisella kulkee teräväpiirtovideota tallentava älylaite takataskussa, voi ammattilaisten toteuttaman videotuotannon hinta nostattaa kulmakarvoja. Kyllä, nykyisin voi jokainen helposti tuottaa videosisältöä, mutta ero ammattilaisen ja amatöörin välillä tuskin on muuttunut sitten kasettien ja filmikelojen.

Kuten arvata saattaa, videotuotannon kustannukset riippuvat tapauskohtaisesti siitä, mitä ollaan tekemässä. Millaista kuvauskalustoa tarvitaan? Tarvitaanko näyttelijöitä tai avustajia? Monessako paikassa kuvataan ja kuinka kaukana kuvauspaikat sijaitsevat? Kuinka vaativaa jälkikäsittelyä projekti vaatii?

Lyhyen videon voisi ajatella olevan pitkää edullisempi, mutta tosiasiassa videon kesto ei välttämättä korreloi tuotannon kustannuksiin suoraan. Tunnin mittainen tapahtumataltiointi on yleensä toteutukseltaan hyvin helppo, kun taas kolmenkymmenen sekunnin mainosspotti voi vaatia päivien mittaisen panostuksen. Videota ei siis voi myydä rullatavarana.

Videotuotanto on monivaiheinen prosessi

Vaikka videotuotannot ovat jokainen hyvin uniikkeja, voidaan niistä lähes aina erottaa kolme selkeää vaihetta: esituotanto, kuvaukset ja jälkituotanto. Esituotanto käsittää kaiken mitä täytyy ennen kuvauksia hoitaa. Näitä asioita ovat esimerkiksi: suunnittelu, käsikirjoitus, aikataulutus, casting eli näyttelijöiden etsintä, tarvittavan rekvisiitan hankinta, kuvauspaikkojen etsiminen ja kuvauslupien järjestäminen sekä muut sopimusasiat. Jos kyseessä on projekti, missä kokeillaan jotain uudenlaista tai joka on kuvausteknisesti haastava, kannattaa ideaa tai työtapaa ensin demottaa eli kokeilla. Tällöin kuvaukset sujuvat suurella todennäköisyydellä paremmin ja haluttuun lopputulokseen päästään varmemmin.

Siinä missä kaikkea esituotannon määrää ei usein tule ajatelleeksi, itse kuvaukset taas ovat ohi yllättävän nopeasti (ainakin jos kaikki menee suunnitellusti). Kuitenkin kuvauksiin laskettava aika ei ole pelkästään se, milloin kamerat käyvät, vaan mukaan kuuluu aina kaluston pakkaus ja purku, ajomatkat, valmiin materiaalin siirto tietokoneelle ja niin edelleen. Kolmas vaihe eli jälkituotanto on lähes poikkeuksetta kaikista pisin vaihe, varsinkin jos materiaalia on runsaasti tai videoon tehdään paljon efektejä ja äänitöitä.

Ihan aluksi käydään asiakkaan kanssa läpi videon tarve ja alustavat suunnitelmat sekä videon vaatimukset. Tämän jälkeen voidaan arvioida toteutukseen vaadittava työaika ja sen pohjalta antaa tuotannolle tarjouslaskelma. Käytettävän työajan lisäksi lopulliseen hintaan vaikuttavat mahdolliset lisäkustannukset, kuten näyttelijöiden palkkiot, kilometrikorvaukset, materiaalihankinnat ja musiikin lisenssit.

Enemmällä saa enemmän

Videotuotantoon pätee sama logiikka, kuin minkä tahansa muun hyödykkeen ostamiseen; mitä enemmän on valmis satsaamaan, sen enemmän myös saa takaisin. Varsinkin mainosvideoissa tai yrityksen esittelyvideoissa laadulla on väliä. Hutaisemalla kokoon kyhätty, huonolaatuinen ja tylsä video karkottaa seuraajia ja voi jopa haitata brändin imagoa. Sen sijaan laadukas, ammattitaitoinen ja viihdyttävä kokonaisuus jää mieleen ja vakuuttaa katsojat!

Aina laadukkaaseen lopputulokseen ei tietenkään tarvita Hollywood-lavasteita ja oikeita räjähdyksiä, vaan alle 1000 € hintaan voi jo toteuttaa monenlaista pientä. Esimerkiksi kevyen dokumentaarisen tapahtumavideon tai lyhyen haastattelun kuvaa ja editoi helposti yksi osaava henkilö päivän tai parin työtunneilla.

Vähän enemmän vaatii esimerkiksi yrityksen esittelyvideo, jonka kuvaukset vievät yleensä päivän tai kaksi ja jälkituotanto vähintään saman verran. Kameramies ei enää pärjää välttämättä yksin, vaan apukädet ovat tarpeen. Myöskin suunnitteluun täytyy varata yleensä enemmän aikaa, josta pieniä lisäkustannuksia saattaa syntyä. Puhumme nyt hintaluokasta 1500–5000 €.

Kun puhutaan elokuvamaisemmasta mainostuotannosta niin hintahaitari voi liikkua muutamasta tuhannesta eurosta muutamaan kymmeneen tuhanteen euroon. Elokuvallisempi materiaali tarvitsee järeämmän kuvauskaluston, josta ainakin osa pitää vuokrata. Videokalustoa operoivien henkilöiden lisäksi tarvitaan yleensä muutakin työryhmää: valomiehiä, äänittäjiä, näyttelijöitä, maskeeraajia, puvustajia, lavastajia ja niin edelleen. Esituotantovaiheessa täytyy suurella todennäköisyydellä tehdä enemmän töitä kuvausten järjestämiseksi, ja vastaavasti jälkityöt vaativat värimäärittelyn, efektien tai animaatioiden suhteen enemmän hiomista. Mutta jos aivan valtaisia visioita ei ole tarkoitus toteuttaa ja kesto pysyy muutamissa minuuteissa tai lyhyinä mainosspotteina, voisi yrityksen elokuvamaisen mainosvideotuotannon hintaluokaksi arvioida 5000–10000 €.

Monesti videolla esiintyvät henkilöt voivat löytyä tuttavapiiristä tai ne saadaan värvättyä esimerkiksi yrityksen henkilöstöstä, jolloin esiintyjistä ei kustannuksia juuri synny. Joskus on kuitenkin tarpeen investoida kokeneempiin näyttelijöihin, varsinkin jos videolla on tarkoitus käydä dialogia tai muuta esiintymiskokemusta vaativaa. Kokeneemman esiintyjän kanssa kuvauspäivä menee myös jouhevammin, sillä otot saadaan nopeammin purkkiin halutussa muodossa. Harrastelija- tai amatöörinäyttelijän päivähinta vaihtelee yleensä 100–300 € välillä ja vähän kokeneemman ”puoliammattilaisen” 300–600 € välillä. Ammattinäyttelijät veloittavat esiintymispäivästä yleensä 500 € ylöspäin. Jos videolle halutaan esiintymään TV:stä tuttu kasvo, täytyy kukkaroa varautua avaamaan useamman tuhannen euron edestä.

Esimerkki videotuotannon hinnan muodostumisesta

Otetaan esimerkiksi laadukas yrityksen esittelyvideo, jolle varataan yksi kuvauspäivä.

  • Esituotanto
  • Yksi kuvauspäivä (8 h) kahden henkilön kuvausryhmällä
  • Kahden päivän jälkituotanto

Lisäkustannukset:

  • Harrastelijanäyttelijän päiväpalkkio
  • Videokaluston vuokra
  • Taustamusiikin lisenssi
  • Matkakulut kuvauspaikalle 20 km päähän ja takaisin

Tällaisen videotuotannon loppuhinnaksi tulisi noin 3500 € (alv 0%).

Onko teillä videotuotantoprojekti suunnitelmissa? Jätäpä tarjouspyyntö täältä, niin suunnitellaan näyttävä video teillekin.

Uusimmat blogit