Videotuotannoilla eloa hankemateriaaleihin
Julkaistu
Kaikenlaisissa hankkeissa tavoitteiden kertominen ja tulosten raportoiminen on tärkeää. Tärkeää olisi myös, että saavutetut tiedot tai hyöty esitetään informatiivisesti, helppotajuisesti ja huomiota herättävästi. Tähän oiva keino on hankevideo.
Hyvin toteutettua videota on mukava katsella ja siihen on selkeä tiivistää olennaisimmat asiat. Videota voi myös käyttää monipuolisesti: sitä voi esittää tilaisuuksissa ja kokouksissa, jakaa sosiaalisessa mediassa tai upottaa verkkosivuille. Tähän blogiin on koostettu muutamia tuottamiamme hankevideoita ja kerrottu hieman niiden tuotannon taustoista.
Tyyli vapaa, tärkeintä tiedon jakaminen
Hankevideon tyyli ja toteutustapa voivat vaihdella hyvin vapaasti aiheen ja käyttötarkoituksen mukaan. Hyvänä perusrunkona toimii esimerkiksi muutaman henkilön haastattelu, mihin voidaan lisätä kuvitukseksi videokuvaa, valokuvaa, kaavioita, taulukoita, karttoja, infotekstejä, jne… Kustannusmielessä hankevideossa päästään usein melko vähällä, ainakin kuvausten osalta, koska aiheet harvemmin vaativat kovin monimutkaista teknistä toteutusta. Toisaalta käsikirjoittaminen ja jälkituotanto saattavat olla työläitä, jos aineistoa on paljon ja siitä toimivan kokonaisuuden löytäminen voi viedä aikaa.
Videon tuotantotiimin ja hanketiimin tiivis yhteistyö on onnistumisen kannalta hyvin olennaista. Videon ohjaaja tarvitsee aiheesta luonnollisesti riittävän hyvän ymmärryksen, jotta osataan löytää oikea näkökulma ja tiivistää olennaisimmat asiat selkeästi pureskeltaviksi. Toisaalta videon ohjaajan “laatikon ulkopuolinen” näkemys on yleensä myös etu, varsinkin jos vähemmän tunnettua aihetta ollaan jakamassa suurelle katselijakunnalle.
Metsäkeskus & MML – Tiedostava tilanomistus
Suomen Metsäkeskuksen ja Maanmittauslaitoksen yhteisessä hankevideossa yhdistimme monenlaista materiaalia: videokuvaa, haastattelua, kertojaääntä ja kartta-aineistoja. Hyvän suunnittelutyön tuloksena syntyi tyylikäs ja eheä kokonaisuus, josta teeman konkreettiset hyödyt käyvät hyvin esille.
Nykyajan somemaailmassa sanotaan monesti, että videoiden pitäisi olla vain minuutin tai parin mittaisia. Hankevideoiden osalta olen kuitenkin eri mieltä, koska niiden kohderyhmä on yleensä jo lähtökohtaisesti aiheesta kiinnostunut. Tässäkin tapauksessa seitsemän minuutin kesto saattaa äkkiseltään kuulostaa pitkältä, mutta toisaalta aiheesta olisi voinut kertoa vaikka tunnin ajan. Tiivistäminen on tärkeää, mutta jos tarkoitus on myös pureutua aiheeseen, pitää asioita pohjustaa riittävän rauhallisesti. Pidemmästä videosta voi aina myös leikata lyhyemmän “trailer”-version esimerkiksi somessa jaettavaksi, jos sellaiselle on tarvetta.
Metsäkeskus – Ilmastokestävää metsänhoitoa turvemailla
Toisessa Metsäkeskuksen hankevideossa runkona toimi haastatteluiden sijaan kertojaääni eli voice-over. Käsikirjoitus kertojalle laadittiin yhdessä hanketiimin kanssa, ja kuvituskuvaa taltioitiin maastokoulutuspäivän aikana, kun metsäkoneet olivat sopivasti töissä myös esitysmielessä. Tällä videolla kesto on maltillisempi, koska tavoitteena on lähinnä olennaisimman tiedon kertominen yleisellä tasolla, ei esimerkkeihin ja yksityiskohtiin pureutuminen.
Digi-AEC – The Expansion Project of The Lapland Central Hospital
Video voi toimia apuna myös hankkeen aikana, esimerkiksi koulutustilaisuuksissa tai seminaareissa. BusinessOulun Digi-AEC-hankkeessa järjestettiin workshoppeja, joihin materiaaliksi toteutimme pari videota, mm. tämän dokumentaarisen katsauksen Atlastica Oy:n tekemiin digitaalisiin ratkaisuihin Lapin keskussairaalan laajennusrakentamisen visualisoinnissa. Yleisöltä ja hanketiimiltä tuli positiivista palautetta videoista ja videon käyttämisestä yleensäkin osana koulutuspäivää.
ODL – HYMY-hanke
HYMY-hankkeen loppuraportin tavoite oli selkeä: esittää hankkeen tulokset pelkkää PowerPoint-esitystä mielenkiintoisemmin. Haastattelimme useita hankkeessa mukana olleita, jolloin positiiviset kommentit tulivat aitojen ihmisten omasta suusta. Tehokkaasti aikataulutetun yhden kuvauspäivän aikana saatiin kaikki tarvittava materiaali taltioitua. Tämän tyylinen loppuraportointi sai paljon positiivista palautetta; toden totta videon katsominen oli yleisön mielestä pelkkää PowerPointtia mielenkiintoisempaa!
Ota yhteyttä
Voimmeko olla avuksi?
Jätä tarjouspyyntö lomakkeen kautta. Asiantuntijamme ottaa sinuun yhteyttä kolmen arkivuorokauden sisällä.